Filosoferen met kinderen

Hebben uw leerlingen moeite om geruchten en ‘nepnieuws’ te onderscheiden van wat er werkelijk speelt? Wilt u dat kinderen zelfstandig leren denken en niet meteen een oordeel vellen? Zoekt u neer een goede invulling van burgerschap in uw school? Dan is filosoferen met kinderen wellicht iets voor uw school. 

Wat is het?

Filosoferen met kinderen is nadenken en praten over een vraag waar niet één juist antwoord op bestaat, zoals: Wanneer ben je een goed mens? Wat is vriendschap? Hebben we regels nodig om samen te leven? Moet je altijd eerlijk zijn? Vragen waarvan je het antwoord niet op kunt zoeken op internet maar die je alleen door er zelf over na te denken en er met elkaar over te spreken kunt beantwoorden. 

Waarom zou je het doen? 

Doel is om kinderen te bewegen tot zelfstandig en kritisch nadenken. Kinderen vergroten hun redeneervermogen en worden uitgedaagd om op eigen kracht, op eigen verantwoordelijkheid een mening te vormen. Ze ervaren dat de wereld niet zwart-wit is en komen tot het inzicht dat anderen op een heel andere manier tegen de wereld aan kunnen en mogen kijken. Dit bevordert tolerantie, autonomie, kritisch vermogen en zelfkennis. Kwaliteiten die hard nodig zijn voor volwaardig verantwoordelijk burgerschap in de democratische samenleving in de 21ste eeuw. 

Reactie van kinderen: Is denken praten in je hoofd? | Juf, er komen de hele tijd vragen bij! 

Lessenserie

Wij verzorgen lessen op uw school voor groepen tot 15 kinderen. Daarbij bepalen we samen met de kinderen en u de thema's. 

Belangstelling?

Neem contact op via het contactformulier of mail naar info@jokeleenders.nl

 Aanvraag Filosofie

 

 

Top